Въпреки забраната,  двайсетина души се събраха днес в центъра на

...
Въпреки забраната,  двайсетина души се събраха днес в центъра на
Коментари Харесай

В Айтос протестират мирно, подкрепят бит от роми мъж

Въпреки възбраната,  двайсетина души се събраха през днешния ден в центъра на Айтос в поддръжка на мъж, атакуван от група роми и удрян с секира в главата. Кметът на общината Васил Едрев не разреши провеждането на митинга. Мотивът за отхвърли е, заплахата от  насаждане на междуетническа ненавист.

Центърът на Айтос беше изпълнен с полиция и жандармерия. Един от уредниците на митинга – Стефан Петров, сподели пред БНР:

„Това, клето се случи с Илиян Мавров на 15-и септември, където беше обичай с една секира, това ни предизвика да дойдем и да покажем една гражданска позиция. Мирно, безшумно, добродушно да покажем, че един тип сме съпричастни с това, което се случва. Да му окажем някакъв тип поддръжка. Според доста хора, които се свързват с мен и ми подават някаква информация, тук в действителност някои институции толерират всички други, само че не и българите. Надявам се да се направи едно обективно следствие, истината да излезе наяве“.

„Събрахме се да подкрепим момчето. Никой не заслужава да бъде атакуван по този метод. Аз не съм склонен да се продължава по този начин и по този метод. Така, както виждам в последно време, се пази повече циганската общественост, в сравнение с българите“, поддържаха го други протестиращите.

Познати на нападнатия Илиян Мавров описват, че предишния петък той отишъл в кравеферма в Мъглен да търси служащ, който липсващ от друга плантация – в ямболското село Воден. Нападнат бил без причина от група роми. От прокуратурата настояват, че случаят е поради неуредени финансови връзки, а Илиян стрелял с електрошоков револвер по един от ромите, след което спорът ескалирал. Това се удостоверява и от описа на въпросния служащ – Николай. Той уточни, че е бил каран да се труди във въпросната плантация без пари. Върнал се назад на остарялата си работа, до момента в който не пристигнал Илиян.

„И почва да ме заплашва. И по едно време сътрудника се обади на чорбаджията, този, дето работим в този момент: „Ела, вика, ще вземат зорлем Никито, желаят да го взимат, да го отвлекат тука“. Нашият господар идва тука и го попита като човек: „Абе, момчета, имате ли право да влизате в частна собственост“. Както приказваше, изкара едно, електрошок ли, по какъв начин му викат, и удари в корема“, разказал още служащият.

Прокуратурата продължава с следствието и ще се реши дали да се повдига обвиняване, или страните ще би трябвало сами да си търсят правата в съда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР